Sophienholms historie

SOPHIENHOLMS HISTORIE

Sophienholm blev bygget i det 18. århundrede. Bygningen er opkaldt efter Sophie Holm, gift med Generalpostamtdirektør Theodorus Holm, senere adlet “Holmskjold”. Arkitekten var franskmanden Joseph Ramé, som i slutningen af 1700-tallet lagde navn til en række lystejendomme i Københavns omegn.

Frederiksdal Kro har ikke altid ligget ved Mølleåen. I perioden 1718 til 1777 lå den omtrent hvor Sophienholms portnerbolig ligger i dag. Holberg lader i “Mascarade” Heinrich påstå: “(…) at reyse til Gyldenlund eller Fridereichsdal om sommeren holdes for en meget noble tidsfordriv, men hvad bestilles iblandt, veed min broer perfect, som er leyekudsk (…)”. Da “Mascarade” er skrevet i 1724 er det naturligt at antage, at det var her det syndige leben foregik.

Sophienholms senere historie er uløseligt forbundet med navnet Frederike Brun. Det var hende (digterinde og excentrisk livskunstner) der tilskyndede sin mand, den hovedrige købmand Constantin Brun, til at købe ejendommen. Og så gik det løs! Arkitekten Ramé blev tilkaldt påny, hvorefter hovedbygningen blev ombygget og udvidet. Der blev anlagt en “Pyrmonter”-allé af lindetræer, opført både et kinesisk og norsk lysthus, bygget drivhuse og anlagt kildegrotter.

Frederike havde rejst en del i Italien, og ville gerne skabe en lokal provins af dette land på Sophienholm. I den anledning blev der bl.a. anskaffet æsler til små rideture ad de bakkede skovstier.

Nu kunne digterinden ret trives. I de lune sommeraftener blev der arrangeret italienske havefester med illumination, og Frederike omgav sig med et hof af tidens skønånder blandt det bedste selskab, med Prins Christian (den senere Christian den 8.) og hans gemalinde i spidsen. På dette sted kom Baggesen, Oehlenschläger, J. L. Heiberg, Weyse og Kamma Rahbek.

I 1882 købte Carl Aller, stifter af Familie Journalen, Sophienholm. Dette ejerforhold bestod indtil Lyngby-Taarbæk Kommune overtog ejendommen i 1963. Den store hovedbygning var ret medtaget, og et omfattende restaureringsarbejde var derfor nødvendigt, før bygningen atter kunne tages i brug i 1967.

I dag fungerer Sopohienholms hovedbygning som kunstudstilling, ligesom der udstilles i “Cobra-rummet” i den gamle staldbygning og i den norske hytte. Parken som omgiver Sophienholm er åben for offentligheden, og benyttes året rundt til hyggelige gåture hvor den fantastiske natur og udsigt kan nydes. I sommermånederne er der en række koncertarrangementer i parken, ligesom Bådfarten lægger til ved Sophienholm.

For yderligere information kan De besøge:

Sophienholm kunstudstilling

Bådfarten